Jukka Tolonen – On armoa, että olen enää hengissä


– On suurta Jumalan armoa, että olen ylipäätään hengissä ja ”normaalien ihmisten” kirjoissa nykyään, koska olin niin eksynyt entisessä elämässäni. Olin esimerkiksi kaksi kertaa vankilassa ja yhden periodin Hesperian sairaalassa suljetulla psykiatrian osastolla.

Näin kertoo elämästään kitaristina tunnetuksi tullut muusikko Jukka Tolonen.

– Kaikki alkoi jo nuorena, kun muusikon ura oli kovassa nousussa, tuli huumekokeiluja ja alkoholi maistui. Kuuluisuus nousi päähän. Koska en ollut elävässä uskossa, en ymmärtänyt sellaistakaan asiaa, kuinka tärkeää on olla uskollinen parisuhteessa.

– Kaikki tämä johti noidankehään. Eksyin pahasti elämässäni, päihteiden käyttö lisääntyi koko ajan ja tuli ensimmäinen avioero. Molemmat avioliittoni ovat päättyneet minun syystäni eroon. Vastoinkäymiset johtivat siihen, että tuli käytettyä päihteitä yhä enemmän ja enemmän.

Yhdeksän vuotta sitten Tolonen joutui vankilaan törkeästä pahoinpitelystä.

– Olin siinä vaiheessa jo ihan puliukko ja narkomaani. Näin voi sanoa.

– Silloin huusin ensimmäistä kertaa Jeesuksen puoleen, koska ihminen, jonka olin pahoinpidellyt, oli puhunut minulle Jeesuksesta.

– Jeesus oli ollut minulle lähinnä viisas profeetta. Lapsena minulla oli varmaan lapsenusko kolmiyhteiseen Jumalaan, mutta en pitänyt sitä totuutena. Sen verran olin lukenut Raamattua, että ymmärsin, että Jeesuksen opetukset ovat tosi viisaita.

– Minulla oli kova hätä vankeudessa. Huusin: Jeesus, jos olet olemassa, auta häntä, jonka olen pahoinpidellyt! Samalla huusin omastakin puolestani apua.

Sen jälkeen alkoi tapahtua.

– Ihmeellisellä tavalla Jeesus alkoi vastata rukoukseeni. Koin, että Jumala ilmestyi minulle ja ilmoitti, että on olemassa syntien anteeksianto Jeesuksessa, Jumalan pojassa. Ja Jeesus on oikeasti Jumalan poika, joka on kuollut syntien sovitukseksi, noussut kolmantena päivänä kuolleista ja hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

– Kun tutkin Raamattua aikani, tein suuren päätöksen: annoin elämäni Jeesuksen omistukseen. Sillä tiellä olen. Ensimmäistä kertaa koen, että seison kalliopohjalla. Luen Raamattua, käyn kolme kertaa viikossa seurakunnassa, koska palvelen seurakunnassa pianistina, ja rukoilen päivittäin. Elämäni on nyt oikealla raiteella. Kaikki menee hyvin, ja asiat muuttuvat paremmaksi ja paremmaksi koko ajan. Välit eheytyvät lasten ja ex-vaimojen kanssa. Olen oppinut myös pyytämään anteeksi ja antamaan anteeksi. Se on mun mielestä tärkeä asia.

– Haluan rohkaista kaikki ihmisiä, että tunnustakaa syntinne Jumalan ja ihmisten edessä, koska Jeesuksessa meillä on syntien anteeksianto. Haluan rohkaista kaikkia ottamaan anteeksiannon vastaan.