3. askel – rukoile päivittäin

Rukous on Jumalan lapsen kommunikoimista, vuorovaikutusta Taivaallisen Isän kanssa. On myös sanottu, että rukous on uskovalle ihmiselle kuin hengittämistä. Eli kun hengität, et jatkuvasti tietoisesti mieti, että nyt vedän ilmaa sisään ja nyt puhallan ilmaa ulos. Se on luonnollinen, automaattisesti tapahtuva asia. Samalla tapaa Jumala tahtoo, että sinä alat kommunikoida hänen kanssaan rukouksen välityksellä. 

Isä meidän -rukouksessa, jonka Jeesus opetti, voimme nähdä rukouksen pääperiaatteet.

Ensiksi, ylistä ja kiitä Jumalaa, kun rukoilet. Jeesus sanoo: ”Rukoilkaa te siis näin: Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi.”

Tuo sana ”pyhitetty” tarkoittaa ylistämistä, kiitosta ja palvomista. Kun aloitat rukouksesi Jumalaa kiittämällä ja Jumalaa ylistämällä, se laittaa sinut heti oikealle raiteelle. Ajattelet Jumalaa. Ajattelet Jumalan mahdollisuuksia ja Jumalan suuruutta.

Toinen asia, jonka Jeesus opettaa Isä meidän -rukouksessa, on syntien tunnustaminen. ”Anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa.” Eli tunnusta syntisi. Uskova Jumalan lapsi ei tahdo määrätietoisesti elää synnissä. Hän ei tahdo määrätietoisesti tehdä syntiä. Mutta voi käydä niin, että sinä lankeat syntiin. Silloin, kun lankeat syntiin, on mahtava asia tietää, että sinä voit tunnustaa syntisi Jeesukselle. Jeesus antaa sinulle syntisi anteeksi ja Jeesuksen veri puhdistaa sinut kaikesta synnistä.

Kolmas asia rukouksessa on anominen ja pyytäminen. Jeesus sanoo Isä meidän -rukouksessa: ”Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme.” Eli konkreettiset asiat, joita elämässäsi tarvitset, niin hengellisessä kuin ajallisessakin elämässä. Rukoile ja pyydä, että Herra vastaa. Meillä on rukouksia kuuleva Jumala. ”Anokaa, niin teille annetaan, etsikää, niin te löydätte, kolkuttakaa, niin teille avataan”, sanoo Jeesus Matteuksen evankeliumissa luvussa 7.

Viimeinen tärkeä asia rukouksessa on: Ole kuuliainen. ”Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.”

Elä Jumalan tahdon mukaan. Toteuta Jumalan sanaa. Ja kun koet sydämessäsi Jumalan vaikutusta, toimi sen mukaisesti. Elä kuuliaisena. Elä rukoillen, sillä rukouksessa on voima.

Isä meidän rukous on Matteuksen evankeliumissa luvussa 6:9–13.

————–

Teksti perustuu Marko Selkomaan kirjaan Askeleet uuteen elämään (Aikamedia, 2014).

1. askel – valtakunnan vaihto​

2. askel – armahtava ja rakastava Jumala

3. askel – rukoile päivittäin

4. askel – lue Raamattua

5. askel – mene kasteelle

6. askel – hakeudu seurakuntaan

7. askel – ota vastaan Pyhän Hengen täyteys

8. askel – kerro toisille uskostasi

Lopuksi